Φωτιά στην Υδρα: Ερευνα των «αδιάφθορων» για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού

Φωτιά στην Υδρα: Ερευνα των «αδιάφθορων» για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού στην υπόθεση της φωτιάς στην Υδρα διέταξε η Εισαγγελία Πειραιά. 

Η έρευνα ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και ζητείται να διερευνηθούν τυχόν παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στους μισθωτές του σκάφους «Περσεφόνη 1» να φύγουν και να μην εξεταστούν από τις Αρχές, παρότι υπήρχαν ισχυρές υπόνοιες ότι είχαν ενεργό ρόλο στο ξέσπασμα της πυρκαγιάς. 

Οπως έγραφε σε χθεσινό ρεπορτάζ η «Κ», πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή υφισταμένου του, αφού πρώτα έλεγξαν εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τα καπνογόνα του σκάφους, με αρνητικό αποτέλεσμα, υπέβαλαν σε ερωτήσεις τους δέκα Καζακστανούς προσπαθώντας να διευκρινίσουν εάν αυτοί εμπλέκονται ή όχι με την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Εκείνοι αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και ζήτησαν να αποχωρήσουν προκειμένου να προλάβουν την προγραμματισμένη πτήση τους. Το αίτημά τους έγινε δεκτό, με νεότερες πληροφορίες πάντως που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας (Inside Story) να αναφέρουν ότι οι αλλοδαποί επέστρεψαν στην πατρίδα τους όχι με τακτικό δρομολόγιο αλλά με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Αντ’ αυτών συνελήφθησαν οι 13 Ελληνες μέλη πληρώματος. Μετά τις απολογίες τους, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν τα ξημερώματα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού, ενώ τα υπόλοιπα μέλη αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία και περιοριστικούς όρους. 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως επιβεβαίωσαν στην «Κ» αρμόδιοι αξιωματούχοι που είδαν τη λίστα επιβατών, στους δέκα εκμισθωτές της θαλαμηγού «Περσεφόνη 1» συγκαταλέγονται ισχυροί επιχειρηματίες από το Καζακστάν (και μέλη των οικογενειών τους), του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος το 2022 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Καζακστάν μαζί με την οικογένειά του.

Οι εν λόγω επιχειρηματίες είχαν διατελέσει επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών του Καζακστάν και είχαν εμπλακεί σε αμφίβολης νομιμότητας συναλλαγές, όπως περιγράφεται σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (Organize Crime and Corruption Project – OCCRP). Για τον έναν, δε, από τους επιβάτες της θαλαμηγού τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατάφερε να δημιουργήσει περιουσία που υπερβαίνει τα 400 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT